banerRC212

Utorak, 14 Prosinac 2021

U Čapljini s radom počinje "Kreativni kutak"

U Čapljini s radom počinje "Kreativni kutak" namijenjen neformalnom obrazovanju djece. Tim povodom razgovarali smo s voditeljicom Kutka, profesoricom Josipom Čoko. Poslušajte tonski prilog.

 

 

Na stranici Centra za obrazovanje i kultur "Akademija" Čapljina o Kreativnom kutku piše:

"Svjesni važnosti neformalnog obrazovanja u suvremenom kontekstu potrebe za cjeloživotnim učenjem, odlučili smo ponuditi neformalno obrazovanje u našem gradu te smo pokrenuli obrt „Kreativni kutak“ koji je nastao uz potporu Grada Čapljine - Služba za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije te USAID-a ( PPMG program ).

Radionice će voditi profesorica hrvatskog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti Josipa Čoko. Josipa je također završila i bibliotekarstvo te će radionice biti kombinacija učenja stranog jezika kroz bajke te poticanje čitanja za najmlađe kroz kreativno – edukativne radionice čitanja i igrokaze.

Primjeri edukativno – kreativnih radionica koje ćemo raditi:

- engleski kroz igru i bajke

- poticanje čitanja kroz stalno čitanje bajki i radionice čitanja

- radionice medijske pismenosti

- prevencije nasilja u školama i na internetu

- odgoj za mir i dječja prava

-prijateljstvo – stjecanje i zadržavanje

- tolerancija na frustracije

- što učiniti u slučaju da se izgubiš

-kako efikasnije učiti – umna mapa

- ljutnja i agresivnost

-reakcije u slučaju potresa i požara itd.

Kreativni kutak donosi također i #interaktivne radionice ranog učenja #engleskog jezika

Glavni cilj kroz kreativne radionice #igru #pjesme #brojalice #priče #ples #likovni izračaj obogatiti iskustvo vašeg djeteta, poticati ga da spontano reagira i proširuje jezični #vokabular

Naše edukativne, kreativne i zabavne radionice dokazuju koliko velika ljubav može biti između djeteta i dobre knjige

Za informacije i upise javite nam se u inbox facebook stranice Kreativni kutak ili na broj 063 427 531

Kreativni kutak će nastaviti s radionicama i u Akademiji od siječnja 2022.

Radujemo se radu s najmlađim članovima naše lokalne zajednice."

  • Objavljeno u Najave

Za čapljinske vatrogasce nema post sezone: Vatrogasci u raskoraku između vatre i vode

   U dolini Neretve za vatrogasce nema postsezone, kad je ljeto i vrućine gase se preostale kraške šume i pustare zaostale iza prethodnih požara prethodnih godina i stokovi biljnog otpada iz plastenika koje nestašni građani pale bilo iz potrebe ili nehaja. Za njih nije mirna ni sušna zima, jer se tada neodgovorni pojedinci late žigica kako bi očistili gustiš oko voćnjaka i njiva, motike, kosori i slične alatke kojima se nekada čistilo su zaboravljeni, a kada uliju kiše onda su u akciji protiv poplava. Upravo je tako ovih dana pozne jeseni, kiše liju vatrogasci s vodom bitke biju. Postavljaju zečje nasipe, crpe vodu iz poplavljenih podruma ili podvožnjaka i slično. Nije tako u višim krajevima, ali u Čapljini, odnosno dolini Neretve, jeste, jer je tu nadmorska visina samo 6 do 8 metara iznad razine mora pa učas narodski kazano izbiju vode. Sumirajući godinu na izmaku Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe čapljina konstatira:

   „Ove godine je bilo dosta požara posebice tijekom te kako je zovemo požarne sezone, od 1. lipnja do 1. studenog. Kompletno je gorio dio južne Hercegovine između Neuma, Stoca i Čapljine. Bio je veliki broj intervencija, a poseban nam je problem predstavljao dio terena oko brda Budisavine i okolnih mjesta koji je miniran, ali uspjeli smo taj požar nakon sedmodnevnog praćenja ugasiti. U opasnosti je bilo i nekoliko naselja, uspjeli smo ih obraniti, a posao završiti bez ozljeda. Bilo je zaista dosta požara na jugu Hercegovine pomagali smo kolegama iz okolnih mjesta pri čemu imamo potporu gradonačelnika, tako da mi idemo na intervencije kad nas i drugi pozovi, jer logično je da je bolje gasiti i uvjetno kazano tuđe požare, da ne pređu na tvoje područje. Rekao bih da u vatrogastvu nema granica ni međa, ako ne gasiš u startu eto vatre tebi. Logično, uvijek smo spremi pomoći drugima“, kaže zapovjednik Jurković, pa dodaje:

   „Imali smo nekoliko većih intervencija i na brdu Jasenica, između Čapljine i Ljubuškog. Zadnjih godina na tom području ne znam iz kojih razloga, imamo po četiri pet intervencija. Međutim, našim brzim izlascima i trudom, uspijevali smo te požare suzbiti dok vatra ne uzme maha. U sve što se događalo tijekom godine nije bilo većih materijalnih šteta, a ni teže ozlijeđenih. To smatramo našim uspjehom“, ističe zapovjednik Jurković te svoje konstatacije

   „Od početka godina imali smo 799 intervencija, a 668 požara. I uvjetno kazano požarnom dijelu godine, od 1. lipnja bila su 462 požara, a 529 intervencija. Inače, neki desetogodišnji prosjek na području grada Čapljine je preko 800 intervencija, izvjesno je da će tako biti i ove godine. Sada vodimo borbu s vodom:“

   Dakle, posve je sigurno da će vatrogasci sada zbog kiša dobrano premašiti broj intervencija, koji će možda i podići prosjek od 2,5 do tri intervencije dnevno. Bilo da je riječ o požarima, zečjim nasipima, ispumpavanju vode, intervencija kod prometnih udesa, pilanja grana ili na putove oborenog drveća i slično.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!