banerRC212

Četvrtak, 08 Kolovoz 2019

Prof. Stanko Špoljarić umjetnički voditelj kolonije "Čapljina": Ovo je kolonija koju krasi fenomen duhovnog”

   Prigodnim programom u motelu „Park” na Karaotoku, otvoren je 15-ti saziv Kolonije „Čapljina”. Otvarajući ovogodišnji saziv Kolonije prof. Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj, u njemu svojstvenom osebujnom stilu, uz ostalo, je kazao:

   „Evo petnaesti put kolonija se događa. Naime, ima jedan problem kada se radi o nečemu što ima taj kontinuitet lijepoga. Čini mi se da je jezik siromašniji kada se radi o opisu krasote, nego kad se radi o nekim ružnim stvarima, kao što glumci više vole negativce nego pozitivce, igrati, jer je to zahvalnija uloga, ja trebam sada govoriti o koloniji koja ima toliko ljepote u sebi, čini mi se da ću se i ponavljati, jer petnaesti put govoriti ovdje, morate ovdje uči u neke opise koji su bliski onom ranijem. Dakako, ljepota je obilježje ove kolonije”, kazao je u uvodu prof. Špoljarić, a zatim naglašavajući ulogu samog ambijenta – parka prirode, prešao na stvaralačke porive naglasio:

   „Umjetnost je danas jedno vrlo šaroliko polje izraza i načina, to je jedna prava vjetrometina koja dovodi prvo do zbunjenosti. Ovdje se radi o autorima koji u jednoj vrlo velikoj širini pojma poštuju klasičnu estetiku. Ona je zapravo vid ljepote koji na neki način, u pozitivnom smislu koketira s tradicijom, ali se otvara, dakako, suvremenom izrazu bilo da se radi o jednoj varijanti poetskog realizma, jer ovaj pejzaž i zeleno, nudi se da se ostvari, da se opredmeti u slikama. Bilo da se radi o slikama koje negdje se kreću prema slobodi ekspresionističkog, bilo da se radi o slikama koje nose jednu slutnju asocijativnog, pa čak i prelasku tih figurativnih granica, do slika koje nose jednu sadržajnu slojevitost u jednoj figurativnoj datosti. Znači, to su oni rasponi gdje se prepoznaje taj autorski pečat, gdje se prepoznaju te osobnosti, gdje se prepoznaju te duhovnosti. Naime, ovo je jedna kolonija gdje uistinu treba naglasiti taj fenomen duhovnog”.

   Ispred organizatora Umjetničke kolonije „Čapljina”, dobrodošlicu umjetnicima iz BiH i Hrvatske poželio je njezin ravnatelj Perica Jurković, dok je Branimir Markić, direktor tvrtke „Makart hoteli” pristiglim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, zaželio ugodan boravak i uspješan rad. Program otvaranja vodio je Boris Matić, glumac kazališta „Marin Držić” iz Dubrovnika, a u zabavnom dijelu programa nastupile su sestre Darija i Anamarija Ramljak.

   Slikari će na Karaotoku, odnosno u Parku prirode Hutovo blato, stvarati tri dana, a izložba slika i svečano zatvaranje Kolonije bit će u subotu, 10. kolovoza, u Galeriji „Vjeko Božo Jarak” u Potkosi, na Dubravama.

 

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

Na čapljinskom području: Nakon vodovoda i asfaltiranja lokalnih prometnica na redu rotor i nova ulica

   Intenzivno investicijsko razdoblje na čapljinskom području se nastavlja. Tek što su završene aktivnosti oko projekta opskrbe tehničkom vodom Bivoljeg Brda i potencijalno, okolnih naselja, nastavljene su aktivnosti na drugim značajnim projektima. Podsjećamo, značajnu investiciju opskrbe tehničkom vodom Bivoljeg Brda i dijela Dubrava, u iznosu od 1,1 milijun maraka financirao je isključivo grad Čapljina. Kako je u izjavi novinarima kazao dr. Smiljan Vidić, čapljinski gradonačelnik, bilo je obećanja od resornih ministarstava za raseljene i prognane s državne i federalne razine, ali je na kraju cijeli iznos osigurao grad Čapljina.

   Trenutačno su u tijeku radovi na novom, trećem rotoru u ulici Ante Starčevića, koja je ujedno i dio prometnice M – 6, te nove prometnice u Pelinama gdje je izgrađeno ili se gradi više stambenih zgrada. Terenski radovi na rotoru, odnosno uobičajeno kružnom toku, započeli su koncem srpnja. Riječ je o investiciji od oko pola milijuna maraka, a radove izvodi mostarska tvrtka HP Investing. Rok za završetak radova je tri mjeseca, od dana uvođenja u posao.

   Treba reći da je izgradnja trećeg kružnog toka na prometnici kroz grad zahtjevan zahvat, jer nema odgovarajućih alternativnih rješenja za promet. Uz redoviti promet prema gradu, Čapljini, Ljubuškom i dalje, gradska ulica – prometnica M – 6, ujedno je i prilaz autocesti na koridoru 5 c, i graničnom prijelazu Bijača. Tako je već u prvoj fazi radova na snazi preusmjeravanje vozila s jednog kolničkog traka, kroz naselje Peline, prema mostu koji vodi prema magistrali M – 17.

   Uz početak radova na rotoru u tijeku su i radovi na izgradnji nove ulice u Pelinama. Ta ulica je dio projekta Ada Bad. Nova ulica protezat će se od novih zgrada u Pelinama prema Neretvi. Ukupna dužina ulice bit će 360 metara. U prvoj fazi radit će se prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom, dok će se nogostup raditi prilikom izgradnje novih zgrada na tom potezu. Procijenjena vrijednost javne nabave bez PDV-a iznosi 679.230 KM. Radove na tom projektu izvodi tvrtka „Putovi” Grude.

   Uz radove na rotoru i novoj ulici u Pelinama, valja reći da su na području Čapljine u drugoj polovici srpnja okončana dva, uvjetno rečeno, manja projekta. Riječ je o asfaltiranju prometnica u Bivoljem Brdu, zaseok Kremenac, dužine oko 2 kilometra i širine tri metra, te Bobanovom Selu u kojem su asfaltirane ulice također približne dužine od 2 kilometra, s tim što je glavna prometnica širine pet metara, a sporedne ulice tri metra. Uz prometnice uređene su i bankine. Izvođač radova na obje dionice – Bivolje Brdo i Bobanovo Selo, bila je tvrtka „Putovi” Grude.

   Umjesto zaključka može se reći da se intenzivno razdoblje na čapljinskom području započeto velikim projektom vodoopskrbe naselja u sjeverozapadnom dijelu općine i Dubravama, nastavlja nesmanjenim ritmom.

 

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!