banerRC212

Srijeda, 07 Kolovoz 2019

Ubojiti čapljinski lovci s čeke ulovili šest divljih svinja!

   Sudeći po lovu s čeke na divlju svinju – vepra i nazime, sezona za čapljinske lovce odlično je počela. Naime, kvota od šest ulovljenih jedinki je ispunjena prije zadnjeg izlaska, pa je lov skraćen za jedan dan. Od Zdravka Pranića, tajnika Lovačkog društva „Galeb” doznali smo da takvom ishodu lova doprinijela dobra priprema.

   „Tko je dobro pripremio čeku, bio je uspješan”, konstatira Pranić.

   Dok su ljubitelji lova s čeke zadovoljno trljali ruke ljubitelji lova na ptičju divljač tek su krenuli. Naime, upravo je počela sezona lova na goluba, grlicu i prepelicu. S početkom sezone lova počela je uplata članarine za sezonu koja je upravo startala. Bez obzira na uspješno otvaranje lovne sezone kad je o ulovu riječ, u Lovačkom društvu „Galeb” baš i nisu zadovoljni stanjem na terenu. Razlozi su požari proteklih godina, zatim privođenje dijela šumskog zemljišta u obradivo, te trasa autoceste koridora 5 c kroz čapljinsku općinu, koja presijeca lovište na dva dijela, a ujedno smanjuje lovno produktivnu površinu na koju Lovačko društvo „Galeb” plaća koncesiju. Uglavnom, takav slijed događaja, smanjuje teritorij lovišta.

D. Musa

Prve smokve 8 KM za kilogram, na veliko!

   Cijena prvih smokava na veletržnici u Tasovčićima je 8 KM. Valja reći da su i rane smokve tzv. petrovače, zbog slabijeg uroda imale konstantno visoku cijenu koja se tijekom sezone berbe kretala od 2 pa 6 maraka. Visoka cijena prvih plodova ove u na jugu Hercegovine premalo iskorištene kulture, sugerira za proizvođače dobru sezonu. Podsjećamo, na čapljinskom području nalaze se najveći voćnjaci smokava u BiH.

Kupoprodaja „Laste” još nije završena: Uzdanica čapljinskog gospodarstva 'kiti' se za potpis ugovora

Lasta1 Zlata vrijedan kompleks zemljista uz zeljeznicku prugu Na aukciji polovicom lipnja, ove godine, Tvornica keksa i vafla „Lasta” Čapljina, poduzeće u stečaju, dobila je novog vlasnika. Kupac je tvrtka „Violeta” iz Gruda. Međutim, razgovori oko potpisivanja kupoprodajnog ugovora još se vode, doznali smo od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice. S jedne strane kupac traži čiste račune, što uz računovodstvene podatke, podrazumijeva i čišćenje dijela kruga koji se prema skici Geoportala prostire na 6,3 hektara. Na dijelu tog prostora građani su uzgajali različite vrste voća i povrća, a trenutačno je u tijeku priprema i tog prostora, koji se prostire sve do željezničke pruge.

   Potpisivanje kupoprodajnog ugovora obavit će se tek nakon potpunog sagledavanja svih činjenica i potpunog uređenja kruga, odnosno novi vlasnik očito želi u svakom pogledu čiste račune. Tek tada će se znati i iznos za koji je tvrtka „Lasta” u stečaju prodana. Podsjećamo, aukcija u lipnju bila je četvrta za prodaju nekretnina, opreme i nematerijalne imovine. Na prvoj aukciji cijena „Laste” iznosila je 11,2 milijuna KM, na drugoj 9,2 milijuna, a na trećoj 8,4 milijuna KM. Inače, novi vlasnik je preuzeo obvezu nastaviti obnovljenu proizvodnju.

 

D. Musa

Liga mjesnih zajednica Čapljine: Kadeti Gabela Polja nakon Čapljine iznenadili i Čeljevo, Šuškovo i Dračevo/Sjekose sigurni

Sedamnaeste večeri lige mjesnih zajednica Čapljine, iznenađenje u natjecanju kadeta Gabela Polje je na penale eliminiralo Čeljevo, dok su kod seniora u polufinalu favoriti, Šuškovo Naselje i Dračevo/Sjekose.

   Rezultati, kadeti, polufinale, Čeljevo – Gabela Polje 4:5, nakon penala, u regularnom dijelu susret je završen neodlučeno 2:2; seniori, četvrtfinale, Šuškovo Naselje – Tasovčići/Klepci 2:1 u prvoj, te Dračevo/Sjekose – Čapljina 1 6:1, u drugoj utakmici. Utakmice su vodili čapljinski suci Čepo i Proleta.

   Treba istaknuti da su dvije od tri utakmice gledateljima bile vrlo zanimljive, a jedna od njih bila je uvodna utakmica kadeta između Čeljeva koje je važilo za favorita i samopouzdanog Gabela Polja. Pogotkom Žarka Kordića povelo je Čeljevo, Gabela Polje je poravnalo preko Zorana Primorca, a ubrzo potom Kordić svojim drugim pogotkom, ponovo donosi prednost svojoj ekipi. U nastavku golom Marina Pehara, Gabela Polje spretno poravnava. Uslijedili su penali, izvođači po dva prva udarca, na obje strane, bili su precizni da bi treći šesterac Ivano Markota, vratar Gabela Polja, uspio obraniti što je bilo presudno. Uslijedilo je veliko slavlje pobjedničke ekipe koja se očito, prije natjecanja, nije vidjela u finalu, međutim hrabrom igrom u četvrtfinalu protiv Čapljine, te u polufinalu protiv Čeljeva uspjela je to ostvariti.

  Dinamičan i uzbudljiv bio je prvi susret seniorskog programa Šuškovo Naselje – Tasovčići/Klepci. Šuškovo je opravdalo ulogu favorita, međutim nije nadigralo suparnika koji je imao više prilika, tako primjerice pri rezultatu 1:0 iz četiri pet „mrtvih” prilika Tasovčići/Klepci ne uspijevaju poravnati. Kazna je stigla početkom drugog dijela kada Marko Markić drugim pogotkom, podiže na 2:0. Sve što su do kraja uspjeli nogometaši Tasovčića/Klepaca bilo je smanjenje rezultata na 2:1, a strijelac je bio Ante Galić.

   O trećoj utakmici dosta govori rezultat 6:1 za Dračevo/Sjekose, poslije izjednačene igre u prvih sedam – osam minuta, Ante Pažin koristi zbunjenost obrane Čapljinaca i postiže prvi pogodak. Do kraja prvog dijela na 2:0 podiže Robert Bunoza, u nastavku slijede pogodci Davora Šutala, pa Vinka Krešića i još jednom Ante Pažina. Na 5:1 smanjio je Danko Bilić, da bi konačnih 6:1 svojim trećim pogotkom, postavio Ante Pažin.

   Srijeda je slobodan dan, a Liga mjesnih zajednica Čapljine, nastavlja se u četvrtak, 8. kolovoza. Parovi, kadeti, utakmica za treće mjesto, Čeljevo – Svitava od 20 sati; seniori, polufinale, Šuškovo Naselje – Opličići od 21 sat, te Dračevo/Sjekose – Bobanovo Selo od 22 sata.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!