banerRC212

Petak, 16 Kolovoz 2019

Cijene rajčica ponovo rastu, nude se za 1 do 2,5 KM, a aligrah 7 KM

   Cjenovna slika domaćeg voća i povrća na veletržnici u Tasovčićima, bez značajnijih odstupanja u odnosu na protekla dva petka u kolovozu. Ako bi se cijelilo po vizualnom dojmu onda je uočljivo da je obilna jedino ponuda lubenica i krumpira, dok ostalih artikala pa čak i paprika čija cijena bilježi najnižu razinu ovoga ljeta 0,60 do 1,0, nema u značajnijim količinama. Cijenu paprika spustila je ponuda tog povrća s otvorenog u prvom redu iz Semberije. Za razliku od paprika cijena rajčica je krenula uzlaznom putanjom, trenutačno su od 1,0 do 2,5 marke, koliko se cijeni sorta pink. Pristižu i rajčice iz Buturović Polja, a cijena ime je 1,7 do 2,0 KM. Od pregleda cijena u prošli petak, skuplji su još – zelena salata 1,7 do 2,4 KM, patlidžani 0,7 do 1,0 KM, tikvice 0,7 do 1,2 KM, te paprike roge 1,8 do 2,2 KM.

   Registrirali smo i nekoliko manjih pojeftinjenja, uz paprike nešto jeftinije su mahune 2 do 3 KM, zatim cikla 0,70 do 1,0 KM, te prasa koja u ovom razdoblju stiže uglavnom iz okolice Fojnice i Visokog, cijeni se 2,5 do 3 KM, te cikla koja je 0,70 do 1, 0 KM. Ostalo povrće zadržalo je cijene približne prošlotjednim, krumpiri su od 0,40 do 0,70 KM, kupus 0,40 do 0,60 KM, kelj 0,70 do 1,0 KM, raštika 1,5 do 2 KM, blitva 1,2 do 1,5 KM, peršin i celer 2 do 3 KM za kilogram. Stabilnu cijenu imaju crveni luk i mrkva koji se cijene od 0,80 do 1,2 KM, kao i bijeli luk koji je od 2 KM refuza pa do 6 KM vijenci. Raznovrsna je ponuda tikava koje se cijene od 0,80 do 1,5 KM. Zadnjih dana pojavio se i domaći grah krupnog zrna tzv. aligrah, koji se cijeni 7 KM za kilogram.

   Kod voća prepolovila se cijena smokava koje su se u petak, cijenile 3,5 do 4 KM za kilogram, a nešto jeftinije su i lubenice čija je cijena 0,30 do 0,50 KM. Na Veletržnicu u Tasovčićima pristigla je lubenica iz Semberije koja je 0,30, dok se cijena domaće kako proizvođači – prodavači rekoše - neusporedivo slađe, penje do pola marke. Od barometra cijena koncem prošloga tjedna skuplji su bostan 0,50 do 0,70 KM, te šljive 1,0 do 1,3 KM. Ostalo voće zadržalo je cjenovnu razinu, jabuke su od 0,70 KM domaće pa do 1,2 KM uvozne sorte ajdared, dok su kruške 0,80 do 1,6 KM. Breskve i nektarine imaju ujednačenu cijenu 0,80 do 1,3 KM, dok se stolno grožđe cijeni od 1,2 do 1,8 KM. Maline dopremaju proizvođači iz Bosne, a cijena je 6 KM za kilogram, kupine su 4 do 5 KM, a borovnice su 7 do 10 KM. Uz današnji barometar cijena ističemo dva podatka, prvi s obzirom na muslimanski vjerski blagdan – Kurban Bajram početkom, te katolički – Veliku Gospu sredinom tjedna, za očekivati je da će se i ponuda i cijene nivelirati početkom idućega tjedna i dobiti realniju sliku, drugo cijene koje smo naveli su one koje ističu proizvođači ili stalni prodavači, a pošto se na koncu roba proda to znaju samo oni i trgovci.

   Ispred veletržnice standardna situacija – posve nelogično s obzirom na toplo vrijeme, i dalje je najbogatija ponuda drva čija je cijena na prošlogodišnjoj razini od 80 KM oblovina, pa do 95 KM za prostorni metar cjepana. Riba se nudila na četiri štanda pastrva iz uzgoja bila je 9 KM, šaran 11, fileti soma 12, a fileti šarana 15 KM. Morska riba – lubin i orada cijenili su se 15 KM za kilogram itd., a jegulje nije bilo. Presadnice su se nudile na dva štanda, cijena se kretala od 0,10 KM zelena salata i peršin, 0,20 KM bili su blitva i raštika, dok su se različite vrste kupusa nudile po cijeni od 0,25 KM komad. Mliječni proizvodi prodavali su se na u zadnje vrijeme uobičajena tri štanda. Cijena mladog sira bila je 4 do 6 KM, a najskuplji 20 KM za kilogram bio je suhi ovčji sir sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina, bio je 18, a iz Podveležja 15 KM. Miješani ovčji - kravlji sir cijenio se od 10 do 12 KM kilogram itd. Domaća jaja su bila 0,20 do 0,30 KM, koke i pijetlovi 10 do 15 KM komad, a odrasli pilići 5 KM. Uglavnom, na prilazu veletržnici petkom je i najbogatija ponuda pa se može narodski kazano, nazvati pazarnim danom.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Karneval u Čapljini - dvadesetak skupina iz šest zemalja, Crvena jabuka i Ćubi jamče noć za nezaborav

   Dvodnevni 21. po redu, međunarodni karneval u Čapljini, započinje danas, 16-og kolovoza, Dječjim karnevalom. Program za mališane počet će u 17 sati na središnjem gradskom trgu, kralja Tomislava. Jedan od sadržaja dječjih karnevalskih ludosti bit će izbor princeze i po prvi puta, princa. Na casting za princezu i princa mogla su se prijaviti djeca od 4 do 10 godina, a sam izbor obavit će se tijekom programa. Za raznovrsnost programa dječjeg karnevala brinut će Rođendaonica „Čapljinko“, Čapljinske mažoretkinje, Lola klaunovi, a uz izbor princeze i princa predviđene su interaktivne igre, vožnja vlakićem ulicama Čapljine, te zabavni program uz nastup Danijela Bote. Dječji karneval završit će karneval partyem u Caffe baru „Astorija“.

   Za 21-vi međunarodni karneval prijavljena je 21 karnevalska skupina – pet iz Hrvatske, tri iz Italije, dvije iz Crne Gore, jedna iz Srbije, dok će uz domaćine zastupljeni biti Ljubušaci – dvije skupine, te po prvi puta jedna grupa – mažoretkinje iz Busovače. Program u subotu, 17-og kolovoza, počet će Karneval partyem u restoranu „Staklo“ u Počitelju u 15 sati. U 17 sati gradonačelnik Čapljine primit će predstavnike karnevalskih skupina, također u restoranu „Staklo“ odakle će se karnevalska svita uputiti prema Čapljini. Karnevalska povorka krenut će ispred Sportske dvorane u 19,30 sati. U 20,30 sati počet će predstavljanje karnevalskih skupina na središnjem gradskom trgu Kralja Tomislava, a u 21,30 sati predviđeno je proglašenje Kraljice karnevala i njezinih pratilja.

   Karnevalski program će voditi Damir Mihanović – Ćubi. Završni dio karnevalskih svečanosti u Čapljini bit će koncert grupe „Crvena jabuka“ i after party u Craft caffeu.

   Pokrovitelji 21. Međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini, su gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a zlatni sponzor je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

Premijera u Gabeli, GOŠK - Slaven

   U nedjelju će biti nogometna premijera u Gabeli. GOŠK-u u goste stiže Slaven iz Živinica. Gabeljani s novom momčadi, startali su odlično, gostujućom pobjedom protiv Radnika, dok je Slaven na svom terenu poražen od Olimpika. Imajući na umu start i činjenicu da je Slaven novak u prvoligaškom rangu, GOŠK slovi za izrazitog favorita. Utakmica GOŠK – Slaven igrat će se dakle, u nedjelju, a počet će u 17,30 sati.

  • Objavljeno u Sport

HKUD "Luke" u subotu na večeri hrvatskog folklora u Neumu

   Na 12-oj po redu večeri hrvatskog folklora „Oj kamenu rodni moj” u Neumu u subotu, 17-og kolovoza, nastupit će i HKUD „Luke” Čapljina. Kako smo doznali od Nikole Šutala, člana upravnog odbora toga društva Luke će se predstaviti muškom i ženskom gangom i bećarcem, dok će se folklorna sekcija predstaviti izvedbom svatovskih pjesama i trusom uz pratnju tamburaša. Program će se održati na ljetnoj pozornici hotela „Zenit”, a počet će u 20,30 sati.

   Organizator dvanaeste po redu večeri hrvatskog folklora je HKUD „Linđo” iz Neuma, a pokrovitelj općina Neum.

    Nakon večeri folklora u subotu - u nedjelju, 18-og kolovoza, održat će se tradicionalni 24-ti hrvatski glazbeni festival „Etnofest Neum”. Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava u kolovozu i nema natjecateljski karakter. Na festivalu će ove godine nastupiti 22 izvođača iz BiH i Hrvatske. Manifestacija će se održati u organizaciji općine Neum i Umjetničke organizacije Hip-hop iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i Vlade R. Hrvatske.

  • Objavljeno u Najave
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!