banerRC212

Utorak, 13 Kolovoz 2019

Zbog radova na rotoru promet s desnog kolničkog traka na izlazu iz Čapljine preusmjeren kroz Peline

   Radovi na kružnom toku u Čapljini se nastavljaju uz dijelom izmijenjeni režim prometovanja ulicom Ante Starčevića, koja je ujedno i dio prometnice M – 6. Naime, od kružnog toka kod Robne kuće „Čapljinka”, prema Novom mostu, odnosno magistrali Mostar – Metković, prometuje se kroz Peline. To dijelom usporava promet, jer postavljena obilježja vozačima sa strane nisu dovoljno jasna, pa se nerijetko provozaju kroz kružni tok u traženju izlaza, a neki od njih krenu i kroz grad, ulicom braće Radića prema Pošti. To je trenutačno stanje za koje se nadamo da će daljim intenziviranjem radova biti prevaziđeno.

   Inače, samo izvođenje radova je otežano zbog velikih vrućina, pa tako oko 13 sati na radilištu nismo zatekli radnike, koji su potražili spas od vrućina, što je ujedno i preporuka i savjet zdravstvenih radnika. Podsjećamo, radovi na trećem rotoru u ulici Ante Starčevića, počeli su koncem srpnja, a rok za završetak je tri mjeseca. Investicija je vrijedna nepunih pola milijuna maraka, a izvođač radova je mostarska tvrtka HP Investing.

TO "Čapljinka" otvorila prijave za princezu i princa Međunarodonog ljetnog karnevala

Turistička organizacija "Čapljinka" poziva svu djecu da se prijave na casting za princezu i princa ljetnog karnevala. Prijave se primaju putem facebook stranice TO "Čapljinka". Izbor princeze i princa na kojem mogu sudjelovati sva djeca uzrasta od 4 do 10 godina održat će se 16. kolovoza na Dječjem karnevalu, na Trgu kralja Tomislava.

Organizatori karnevala, također pozivaju sve ljude dobre volje, posebno mlade, da budu volonteri na 21. Međunarodnom ljetnom karnevalu u Čapljini, upoznaju nove ljude, sklope prijateljstva, pomognu domaćim i gostujućim grupama kao i očuvanju tradicije.

Prijave za volontere traju do četvrtka. 15. kolovoza.

Izložbom u Potkosi završena Kolonija „Čapljina 2019.”: Umjetnost je žal za izgubljenim rajem

   Izložbom slika u Galeriji „Vjeko Božo Jarak” u Potkosi, na Dubravama, završen je petnaesti saziv Kolonije „Čapljina“. Tri dana 33-je slikara stvaralo je u Parku prirode Hutovo blatu, koje je sudeći po slikama imalo vidnog odraza na stvaralačke impresije. Izložba radova potvrdila je da su autori bili produktivni. Akademski slikar Željko Marić iz Mostara, ispred sudionika zahvalio se na gostoprimstvu organizatorima i domaćinima, ističući da će poticaji ambijenta Hutovog blata, te druženje imati „kreativni potencijal svakog od nas i to na duži period”.

   Prof. Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj, Kolonije „Čapljina”, predstavio je tijek i učinak njezinog 15-og saziva, naglašavajući:

   „Na izložbi ovogodišnje kolonije, ima jedna slika koja mi je poticaj da kaže kako doživljavam ovu koloniju. Branimir Dorotić je naslikao sliku „Izgon iz raja”. Mi se ovom kolonijom zapravo vraćamo u taj raj, bilo u Karaotok, bilo u Čapljinu, bilo ovdje u Potkosu, jer se zapravo radi o jednoj kreativnoj opuštenosti, jednoj kreativnoj snazi. Ja vas volim uspoređivati s onom djecom predškolcima, zaigranima, koji se lijepo igraju i uvijek kažem nisu svjesni da im je tada najljepše u životu. Ja mislim da ste vi svjesni da je ovdje posebno lijepo, ne samo poradi tog kreativnog naboja stvaranja, nego jednostavno zbog ozračja koje ovdje postoji.

   Svi koji me nekad slušaju znaju da volim spomenuti meni najdražu definiciju umjetnosti, ako je umjetnost uopće moguće definirati, onu Ivana Goloba iz knjige „Prijatelj Božji” koji kaže – Umjetnost je žal za izgubljenim rajem, čuvanje kreativne iskre u ovoj našoj vjetrometini vremena i slutnja budućeg edenskog. Ovdje ima mnogo edenskog, simboličnog i stvarnog. Edensko je prisutno u vašoj sposobnosti da senzibilizirate ideju, u motivu koji može biti raznolik, koji je gotovo nevažan, ali motiv koji će pokazati to naše traganje za ljepotom, i nadam se, nikada nalaženje ljepote?! Kad se ona u potpunosti nađe mi više nismo zadovoljni. Uvijek je ta slutnja neko traganje, neko pulsiranje tok stvaralačke iskre dovodi do toga da taj naboj trajno postoji na jedan poseban način, onaj način gdje mi otkrivamo sebe”.

   Uz izložbu, ceremonija zatvaranja Kolonije protekla je uz podjelu zahvalnica i prigodnih darova sudionicima ove godine samo iz BiH i Hrvatske. Valja reći da je jedna od odlika ove kolonije uz činjenicu da je prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar iz Zagreba, bio umjetnički voditelj svih 15 saziva, podatak da se veći dio sudionika koloniju pohodi iz godine u godinu, što je ujedno i svojevrsno priznanje organizatoru, Umjetničkoj koloniji Čapljina.

 

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!