banerRC212

Petak, 09 Studeni 2018

Čapljina za zimnicu, a GOŠK za opstanak igraju važne utakmice

   Pred nama je događajima bogat športski vikend klubova i sportaša iz čapljinske općine. Seniorski dio programa otvorit će nogometaši Čapljine koji će u susretu 14-og, predzadnjeg, kola Prve nogometne lige Federacije, ugostiti momčad Bratstva iz Gračanice. Utakmica Čapljina – Bratstvo na stadionu Bjelave, igrat će u subotu u 13,30 sati.

…………………………………………………..

   Odloženu utakmicu petog kola protiv Širokobriješkog Smeča, odbojkašice Čapljine igrat će u subotu, 10-og studenog. Utakmica je najavljena za 16,30 sati i čapljinskoj Športskoj dvorani. U subotu će se igrati i odložena utakmica između ilidžanskih klubova, Ilidže i Igmana.

…………………………………………………

   U subotu će igrati i košarkaši Čapljine. Čapljini će gostovati u Vitezu. Susret četvrtog kola košarkaške lige Herceg-Bosne, Vitez – Čapljina, najavljen je za 18 sati.

……………………………………………..

   Rukometna akademija Čapljina trebala je također u subotu, ugostiti drugu ekipu Sloge iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, međutim umjesto delegiranja sudaca stigla je obavijest da je Sloga odustala od natjecanja, doznali smo od trenera Josipa Ostojića. Inače, u Prvoj ligi Federacije, južna skupina, na programu je sedmo kolo.

…………………………………………

   U nedjelju, 11-og rujna, važna utakmica za nogometaše GOŠK-a koji dočekuju momčad Krupe. Susret predzadnjeg – GOŠK i zadnjeg na ljestvici – Krupa, derbi je začelja. Za obje igra samo pobjeda, pa je za očekivati borbenu utakmicu. Susret GOŠK – Krupa počet će u 13,30 sati.

   Tri utakmice 17-og kola Premijer nogometne lige BiH, na programu su u subotu, a igrat će u Doboju kod Kakanja, Mladost – Radnik, u Ugljeviku, Zvijezda – Čelik, od 13,30 sati, te od 16,30 sati, u Mostaru, derbi, Zrinjski – Sarajevo.

   Uz utakmicu GOŠK – Krupa, od 13,30 sati u istom terminu, u nedjelju, igrat će u Tuzli, Sloboda – Široki Brijeg, a od 16,30 sati na programu je utakmica, Željezničar – Tuzla City, u Sarajevu.

………………………………………………

   Događaj koji će u omladinskom sportu obilježiti vikend, Arena kup u nogometu, već je počeo. Turnir se igra na terenima u Mostaru i Zvirovićima. Na igralištu Kantarevac u Mostaru nastupaju mladi nogometaši rođeni 2009/2010. godine, na Arena centru u Mostaru natječe se uzrast 2010/2011. godine, a na terenima udruge Novi horizonti u Međugorju, uzrast 2008/2009-te godine.

   Kako smo doznali od Ilije Josipa Kalfića voditelja Škole nogometa „Limači“, na Arena kupu, sudjeluju četiri čapljinske ekipe, tri upravo iz Škole nogometa „Limači“, te jedna ekipa Škole nogometa „Dubrave“. Turnir „Arena kup“ trajat će tri dana, završava u nedjelju, 11-og studenog.

  

……………………………………………………….

  • Objavljeno u Sport

Ersan Bijedic trči maraton u Atini

   Doskora nevjerojatno, a u nedjelju istinito, na čuvenom maratonu u Ateni trčat će jedan Čapljinac, Ersan Bijedić. Uoči polaska na put u izjavi za RPČ, kolega Bijedić uz ostalo je kazao:

   "Rezultat mi nije bitan, velika mi je želja istčati taj, autentični maraton."

   Treba svakako naglasiti da će se maraton trči stazom kojom je trčao legendarni Filipides od Maratonskog polja do Atene, kako bi javio pobjedu grčke vojske nad Perzijancima. Istina ili legenda, danas nije ni važno, maraton se smatra najtežom atletskom disciplinom i jednom od najtežih disciplina u sportu uopće. Uglavnom, na startu staze od 42,195 kilometara, na Maratonskom polju, naći će se i jedan Čapljinac.

  • Objavljeno u Sport

Niske cijene domaćih jabuka, a visoke crvenog luka

   Na veletržnici u Čapljini obilna i raznovrsna ponuda kako ispred tako i unutar veletržnice, cijene bez većih promjena u odnosu na konac prošloga tjedna. Najzanimljiviji su niska cijena jabuka samo 0,5 do 1,2 KM, te za ovo doba godine neuobičajeno visoka cijena domaćeg crvenog luka 1 do čak 1,5 KM.

Milos Jelčić predsjednik odbojkaškog saveza Federacije BiH: „Strani igrači nisu rješenje za naše probleme“

S obzirom na poslovičnu besparicu velike većine odbojkaških klubova u BiH, pravo iznenađenje bio je angažman igrača iz inozemstva. Najviše, desetak igrača stiglo je iz Srbije koja je što nije potrebno naglašavati u ovom sportu svjetska sila, a pojedini klubovi, primjerice Ženski odbojkaški klub Gacko, posegnuli su čak i za igračicama iz brazila. Ta novina, kao i stanje u reprezentativnim selekcijama i OK Čapljina bili su povod za razgovor s dr Milošem Jelčićem, predsjednikom čapljinskog odbojkaškog kluba i OS Federacije BiH. Razgovor je počeo osvrtom na reprezentativne selekcije:
„Što se tiče reprezentativne odbojke, ženska selekcija BiH napravila je određeni pomak, ne kakav smo mi željeli i planirali, ali ipak pomak. To se najbolje vidi i po interesu sponzora, kako proizvođača opreme tako i drugih. Razgovarali smo i s muškim klubovima, iskreno se nadam da će i muška selekcija krenuti sličnim putem, jer reprezentacija će sljedeće godine igrati Europsku ligu.
Na klupskom planu u tekućem prvenstvu ne očekujem ništa novo, mislim da su prve mjesta rezervirana za brčanske klubove, Mladost u muškoj i Jedinstvo u ženskoj konkurenciji. Ta dva kluba posebice Bimal Jedinstvo u za nekoliko klasa ispred ostalih. Novina ove godine je da su se klubovi pojačavali iz okruženja, da budem iskren to nas brine, jer na taj način zatvara se prostor mlađim igračima, što bi se u dogledno vrijeme moglo negativno odraziti na kvalitetu domaće odbojka.“
-Dakle, vi smatrate da relativno brojna pojačanja od Srbije i Hrvatske u muškoj do Brazila u ženskoj konkurenciji, nisu nova kvaliteta, nego pojava koja može imati i negativne reperkusije?
-Ne mogu reći da to nije dobar znak za ovdašnju odbojku, jer kvaliteta će se možda, nešto i povećati, ali neće se dogoditi ništa spektakularno. Novi igrači ne jamče jačanje reprezentativnih selekcija, a ni uspjehe na klupskom planu. Iskreno mislim da igračice i igrači koje su angažirali naši klubovi, nisu vrhunska kvaliteta, nego srednja klasa kojoj je angažman u našim klubovima u danom trenutku, bio prihvatljiv.
-HOK Čapljina, proteklih godina dvije ženske ekipe, ove godine jedna, pad interesa ili?
-Imali smo veliki odljev igračica, neke su nastavile školovanje izvan Čapljine, druge prestale igrati iz raznih razloga, a imamo i pojavu malodušnosti, igračice koje trenutačno nisu u prvom planu, gube volju i žar da se radom bore za poziciju u ekipi, pa odlaze. Žao nam je kad se to dogodi, međutim, imamo mi veliki broj igračica, samo treba vremena za njihovo sazrijevanje. Formiranjem Lige mladih prošle sezone, nemamo potrebe igrati Superligu i Prvu ligu, odnosno dvije lige. Mlađi uzrast će od ožujka iduće godine, startati u Ligi mladih koja će se igrati na regionalnom principu, četiri skupine. Prošle sezone završnica je bila u Srebreniku, a mi ćemo ove godine nastojati da se završnica igra u Čapljini.
Uglavnom, u čapljinskom odbojkaškom klubu i dalje je veliki priliv mladih u prvom redu ženske populacije, a odnedavno se ponovo počelo radili i s muškom selekcijom. Jedini problem je stvaranje jakog seniorskog – ženskog ili muškog sastava, za što treba i vremena i novca.

 

 

  • Objavljeno u Sport

Agronom Ivica Borovac pobija stereotipe - Samo nov najlon pruža mogućnost korištenja blagodati Sunca

Povrtlari juga Hercegovine znaju se pohvaliti trajnošću najlona na svojim plastenicima, pri tome licitirajući imenima proizvođača. Čak se kao primjeri navode proizvođači kojima primjerice četverogodišnji najlon, izdrži po osam, pa čak i više godina. Za razliku od tog stereotipija u tvrtki „Adria Hishil“, vodećem proizvođaču i izvozniku, presadnica povrća u BiH, iskustvo je potpuno drugačije. Govoreći o toj temi agronom Ivica Borovac, voditelj prodaje, kaže:
„Mi mijenjamo plastike, odnosno krovne najlone, na plastenicima svake sezone. Glavni razlog su prljave kiše, kao i činjenica da se nalazimo u polju, pa se dosta čestica prašine zalijepi za najlon. To je fizičkim putem jako teško očistiti, odnosno učinkovitost je vrlo mala, tako da smo se uvjerili u zadnje tri sezone, pogotovu u zimskom periodu koji je nama vrlo bitan zbog uzgoja hidroponskih sadnica, da najlone treba mijenjati. Sunce je krucijalan faktor koji nama daje prednost pred konkurencijom. Dakle, konkurencija je i puno veća i puno bogatija, međutim nam je Bog dao podneblje s puno sunčanih sati i to sunce moramo maksimalno iskoristiti. Uz umjetna svjetla koja imamo, ona su pripomoć, sunce je glavni faktor za uzgoj dobrog sadnog materijala. Shodno tome smo uvidjeli da sadnice brže napreduju, da su robusnije, vegetativno jače, da punije energije stižu na destinacije u tamni kontinent, što se kasnije pokaže kao jako dobra prednost. Tako uzgojene sadnice svu akumuliranu energije i sunce koje pohrane u sebi tijekom sunčanih i lijepih dana koje imamo, kasnije manifestiraju kroz prve cvatove i prve pravilne plodove itd. Prema tome, glavni razlog zbog kojeg svake sezone mijenjamo najlon, je osunčanost, što veća količina svijetlosti, sunčevog svjetla, uvjetuje bolje sadnice“, naglašava Borovac, koji razumije individualne proizvođače:
„Malim proizvođačima je teško pratiti taj ritam, zato što je najlon kao i drugi repromaterijal, prilično skup, tako da je njima neizvedivo na ovaj način uz ovakve proizvodne cijene, svake godine mijenjaju najlone. Prosjek je svako četiri, pet godina u nekih čak i više, ali za to ne možemo kriviti ljude, jer jedno je tehnologija i što bi valjalo, a drugo koliko to financijski možete podnijeti i što vam to donosi.“
Dakle, rekordi u trajnosti najlona, koji se mogu čuti, baš i nisu poželjni?
„Svi oni manje-više, dobro znaju kako stoje stvari, međutim novac limitira ljude moraju vagati isplativost učestalog mijenjanja najlona. Sunčeva energija ima najbitniju ulogu u rastu sadnica, čak i više u plastenicima, nego u samom rasadniku gdje su na gustom sklopu puno manje sadnice. Sadnica što je veće, većih gabarita, treba joj više prostora, zraka, a samim tim i sunčeve energije, ali ljudi zbog prisile najlone drže po više godina. Što se tiče tvornica one i onako naprave najlone koji su kvalitetni vizualno, tako da imate proizvođače, prave rekordera koji se pohvale da im najloni traju čak i po jedanaest, dvanaest godina!? Međutim, taj najlon je praktično potpuno bijel, on je izgubio svojstva transmisije sunčeve svjetlosti, kao i svojstva filtracije UV zraka, tako da se sve one štetne UV zrake, koje novi najlon ima kao stabilizator, izgube nakon dvije, tri godine koliko je deklariran i tvornički napravljen. U suštini, plastike rekorderke su samo imaginarna slika gdje vidite zdravu plastiku međutim učinak je puno manji nego pod novim najlonima, koji imaju sva svoja foto djelovanja“.
Dakle, s obzirom na iskustvo vodećeg proizvođača sadnog materijala koji je za BiH prilike, napravio prave tehnološke iskorake u povrtlarstvu, očito je da se trajnim najlonom nije hvaliti. Naravno, druga strana medalje je koliko često ih proizvođači povrća u zatvorenim prostorima u našim uvjetima, mogu mijenjati.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend