banerRC212

Utorak, 16 Listopad 2018

Radimlja postigla turistički rekord - Kamene spavače do 10. listopada posjetilo 10.000 posjetitelja!

Mali je to korak za hercegovački turizam, ali veliki za javnu ustanovu „Radimlja“ iz Stoca. Upravo parafrazom čuvene rečenice Neila Amstronga „Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo“, kada je dotaknuo tlo Mjeseca, moglo bi se opisati raspoloženje u spomenutoj javnoj ustanovi, kada su 10. 10. prodali 10.000 kartu na glasovitoj Radimlji.
„Kada smo počinjali u kolovozu 2013. godine, imali smo neke planove, ali nismo bili sigurni kako ih realizirati. Želje su bile velike, ali brojka od deset tisuća ulaznica, nakon nešto više od pet godina rada, veliki je uspjeh i poticaj. Nije se to dogodilo samo od sebe, ugrađeno je tu dosta truda svih koji su bili sastavni dio javne ustanove od stalno zaposlenih do volontera koji su se svojski trudili ove i ranijih godina, na promociju Radimlje. Nama je to mala satisfakcija i veliki poticaj za dalji rad, znamo da Radimlja može bolje. Cilj za naredno razdoblje je da Radimlja iz godine u godinu, povećava broj posjetitelja. Mi u ovoj u odnosu na prošlu godinu, bilježimo porast broja posjetitelja od skoro 20 posto! Nastojat ćemo zadržati kontinuitet rasta, ali moramo paziti i na prevažan sektor zaštite da ne dođe do devastacije, kako bi smo nekropolu, kako bismo stećke, ostavili narednim generacijama“, ističe Ante Vujnović, ravnatelj JU „Radimlja“, vidno zadovoljan što i s novinarima može podijeliti mali uspjeh tog kolektiva, a zatim naglašava:
„Mi smo ove godine uložili puno truda u promociju nekropole stećaka na Radimlji, kao i promociju Stoca. Obišli smo veliki broj škola u Hercegovini, u ožujku smo organizirali prvu biciklijadu u Stocu, koje je krenula s Radimlje, a i cilj bio na Radimlji. Po četvrti puta organizirali smo prvi srednjovjekovni sajam koji se već četvrtu godinu održava u Stocu, pa je povezan s Radimljom, kao i razne druge manifestacije u koje je nekropola stećaka bila involvirana“, kaže ravnatelj Vujnović te na pitanje – odakle najviše dolaze organizirani posjetitelji, kaže:
„Moram naglasiti, imamo veliki broj školskih ekskurzija, tu prvenstveno mislim na osnovne škole iz Mostara, imamo i veliki broj osnovnih škola iz Sarajeva, zatim prati nas čitava BiH kada su u pitanju školski izletu, te veći broj agencija, kao što su Kompas, Guliver, Fortuna…, a turiste zna dovesti i Semir Osmanagić iz Visokog. Naš tempo promoviranja Stoca i slanja ponuda, nastavit će se i naredne zime u cilju daljeg povećanja broja posjetitelja.
Cijena ulaznice za razgledanje nekropole je 4 KM za individualne posjetitelje, a 2 KM za organizirane grupe. Zanimljivo, čak 60 posto posjetitelja su stranici, a 40 posto domaći.
„Radimo detalju analizu što se tiče posjetitelja, skoro svakoga pitamo odakle nam dolazi. Dosta je gostiju iz Srbije, pa Hrvatske, a većina su Amerikanci, Šveđani, Norvežani, Francuzi, Englezi, imamo nešto gostiju s Bliskog istoka, pa egzotičnih zemalja, Indonezija, Malezija, Filipina, ponešto iz Južna Amerike, po kojeg Španjolca, Portugalca… Zaista je širok spektar naših posjetitelja.“
Ravnatelj Vujnović ističe da su stranci kada su u pitanju stećci, ljubopitljivi.
„Jako ih zanima, recimo, jesu li oni tu što se kaže in situ, ili su dopremljeni. Posebice ih impresionira podatak da su jedinstveni u svijetu. Oni misle da stećaka ima i drugdje, a kada čuju da su vezani samo za Bosnu i Hercegovinu i djelom za okolne države – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, čude se i dive“.
Uz turistički uspjeh na koji su ponosni u JU „Radimlja“ ističu da će u skoroj budućnosti ograditi i nezaštićeni dio nekropole, preko puta prometnice za Stolac.


Tekst i foto: D. Musa

Skupe rajčice i limun, a jeftiniji kivi i kesten

Na veletržnicu u Tasovčićima stigao je prvi kivi, čija je cijena iznimno niska za ovaj dio godine samo 0,6 do 1 KM. Iz Neretve se uspio probiti i prvi limun koji se cijeni 3,5 KM. Međutim, pažnju privlači cijena rajčica koja se kreće od 1,5 KM plasteničke, pa do 2,5 KM starinske kavade, koje stižu iz Buturović Polja. Nakon dužeg vremena u porastu je i cijena paprika koje su trenutačno od 1 do 1,8 KM, dok je cijena paprika roga nastavila rast i trenutačno su od 1 plodovi koji duže stoje neprodani pa do 2,2 KM svježi, iz plastenika. Kod povrtlarskih kultura iz naše redovite potrošačke košare, bilježimo porast cijena brokula koje su od 2,5 do 3 KM za kilogram, zatim lista peršina i celera čija je nova cijena 3 do 5 maraka, korijen celera je 3 marke, a u blagom porastu je cijena mrkve 1,2 do 1,4 KM. Evidentirali smo samo jedno manje pojeftinjenje i to krastavaca, mora se reći da ih ima izvrsne kvalitete, koji se nude za 0,8 pa do 1 KM. Krastavci kornišoni, krupniji su od 1,5 KM, dok cijena sitnijih, prve klase dostiže 2,5 KM. 

Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri su i dalje 0,4 do 0,7 KM, planinski uzgojeni na stajskom gnoju, ispred veletržnice 0,8 KM. Uglavnom, cijena krumpira je postojana, baš kao i kupusa koji je od 0,35 do 0,40 KM. Kupus za zimnicu, ispred veletržnice, cijeni se 0,80 KM rezani, a 0,60 KM glavica. Kupus za zimnicu nudi se na tri kamiona, a u cijenu je uračunata i usluga soljenja. Kupcu je dovoljno donijeti posudu, u koju će prodavači, odnosno proizvođači sve spakirati, pa kući preostaje samo usuti vodu.
Kelj se već puna dva mjeseca cijeni 0,80 do 1 KM. Zelena salata je 1,4 do 1,7 KM, blitva 1,2 do 1,5 marku, špinat 2 do 2,5 marke, a prasa uobičajenih 1.8 do 2 KM. Patlidžani, tikvice i cikla su 0,70 do 1 KM, crveni luk 1 do 1,2 KM, a bijeli 3 marke refiza, pa do 6 KM vijenci. Bez obzira na raznovrsnu i bogatu ponudu cijena luka ne pada jer očito je da se računa na zimu i čuvenu narodnu medicinu koja bijeli luk smatra nezamjenjivom namirnicom u hladnijem dijelu godine. Cijena mahuna je 1,5 do 2,5 marke, batat je 2,5 do 3, paradajz/paprike 1,5, a ljute paprike tzv. somborke su također 1,5 KM. Mladi kukuruz za kuhanje, nudi se po cijeni od 0,3 do 0,5 KM komad, a ponuda je skormnija nego ranijih godina.
Voće, od barometra cijena koncem prošlog tjedna niz je pojeftinjenja, jeftiniji su redom slatki šipci 0,5 do 1,5 KM, ljutunaca još nema, zatim mandarine 0,5 do 1 KM, dunje 0,8 do 1 KM, te kesten 2,5 do 4 KM. U padu je i cijena grožđa čija sezona prolazi, vinsko kako ističu stalni prodavači, pojavi se povremeno, a cijena je uglavnom 0,9 KM, dok je stolno do 1,4 KM. Ponuda jabuka je obilna, a cijena od 0,60 domaće, pa do 1,7 KM uvozne, obilna je i ponuda krušaka čija cijena ima veliki raspon 0,5 do 2 KM, suhe smokve su 3 do 6 KM, šljive 1 do 1,2 KM.
Ispred veletržnice, ponuda sve obilnija. U odnosu na konac prošlog tjedna, obilnija je ponuda drva čija je cijena 80 do 85 KM prostorni metar oblovine, dok su iscjepana od 90 do 95 KM. Ponuda ribe standardna, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, dok su fileti bili 14 KM. Jegulje nije bilo. Somići su se nudili za 6 KM kilogram, glave šarana 2 do 3 KM komad itd. Standardna je bila i ponuda sira čija je cijena 4 do 6 KM mladi, pa do 18 KM suhi ovčji s Morina i Somina, suhi ovčji iz Podveležja je 15 KM za kilogram. Na prilazu veletržnici mogu se naći i presadnice povrća, ljekovite trave, odjeća, jaja, perad, stajsko gnojivo i razna druga roba. Uglavnom ispred veletržnice sve je više robe, što je već uobičajeno za hladniji dio godine.

 

 

Započela lovna sezona

U lovištu "Čapljina" započeo je lov pogonom i prigonom na dlakavu divljač, doznali smo u Lovačkom društvu "Galeb". Lovni dani su isključivo nedjelja i državni praznici. Iz lovačkog društva ističu da se lov može vršiti samo u organiziranim lovačkim skupinama, a svaki lovac i grupovođa moraju imati – dozvolu za lov na krupnu divljač ili lovnu kartu za sitnu divljač, koja mora biti uredno popunjena, a po završetku lova moraju popuniti obrazac evidencije o izvršenju lova. Dalje, lovci moraju posjedovati lovačke iskaznice s markicom za novu lovnu sezonu, dozvolu za nošenje, te oružni list za lovačko oružje, koje koriste u lovu, certifikat za psa, te poštivati kodeks odijevanja, što podrazumijeva vidljiv reflektirajući dio opreme.
U slučaju nepridržavanja navedenih propisa, slijede sankcije. Kontrole će tijekom lovne sezone, vršiti županijska i federalna inspekcija.
Treba istaknuti da je u lovištu "Čapljina" i dalje zabranjen lov srneće divljači, zatim jarebice kamenjarke, jarebice poljke, koke fazana, te divljači koja se nalazi na tzv. crvenoj listi – ugrožene vrste, a to su - vidra, ris, vjeverica, čaplja, roda, labud, sup-lešinar, orlovi, škanjci, eje, sokolovi, jastrebovi, sove, vranci itd.

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend