banerRC212

Ponedjeljak, 01 Listopad 2018

U Betaniji obilježen Dan starijih osoba

Caritasov dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem "Betanija" u Čapljini obilježio je Dan starijih osoba. Program je počeo svetom misom u župnom molitvenom prostoru "Sv. Franje Asiškog" koju je, uz koncelebraciju don Ante Komadine, predvodio čapljinski župnik don Ivan Kordić.
Druženje prigodnim programom je nastavljeno u dvorištu doma, a u programu su sudjelovali korisnici i osoblje Betanije, te "dvije zore", HKUD Zora Struge Goica i zbor Aurora iz Domanovića.

Gala večerom završena proslava rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a

Spušten je zastor na ovogodišnju proslavu rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova – FECC-a, koja je održana u Čapljini. Na plaketama koje je Lars Algell predsjednik FECC-a, uručio gradu (Čapljini), odnosno načelniku Vidiću, te Turističkoj organizaciji „Čapljinka“, odnosno njezinom predsjedniku Ivanu Ragužu, piše „Memoria vivat“ – Uspomena živi! Upravo tim bi se riječima moglo opisati ozračje koje je vladalo tijekom boravka pedesetak predstavnika ove međunarodne obitelji iz šesnaest zemalja u Čapljini.

Sadržajan program zaokupio je pažnju sudionika koji su krenuli sastankom Internacionalnog odbora FECC-a, nakon čega je slijedila Večera dobrodošlice, koja podrazumijeva razmjenu poklona, suvenira i drugih za susrete prijatelja u što svakako spada skup voditelja nacionalnih udruženja karnevalskih gradova i turističkih organizacija niza zemalja. Program drugog i trećeg dana, bio je promotivno orijentiran, međutim uvod je bio podsjećanje na dva za razvoj ove organizacije, zaslužna čovjeka – misom zadušnicom za Henrika Van Der Kroona dugogodišnjeg predsjednika FECC-a, koji je umro deset dana prije manifestacije Dies natalis u Čapljini, u crkvi svetih Petra i Pavla u Strugama, te posjeta grobu Joze Pehara, prvog generalnog zastupnika FECC-a za BiH.

Tijekom boravka u Hercegvoini sudionici ovogodišnje manifestacije Dies natalis obišli su stari dio Mostara, Počitelj, Vinariju „Vina Zadro“ u Domanovićima, nekropolu stećaka Radimlja, kod Stoca, rimsku vilu rusticu Mogorjelo, drugog, a zatim Međugorje i Park prirode Hutovo blato trećeg dana boravka. Nakon zaista sadržajnog programa, 1-og listopada slijedio je zajednički doručak, oproštaj i razlaz.

Gala večera je imala svoj za takve prigode standardni protokol koji je započeo kraćim obraćanjem Ivana Raguža predsjednika Turističke organizacije „Čapljinka“ koji je izrazio nadu da će Čapljina i proslava rođendana – Dies natalis, u Čapljini, svim sudionicima ostati u lijepoj uspomeni. Potom je u svečarskom tonu nastavio i Lars Algell predsjednik FECC-a.

Dragi prijatelji, jako sam sretan zbog ovih nekoliko dana u Čapljini. Ovo je treći put da sam ovdje, u kratkom razdoblju, drago mi je što sam bio dio proslave, dio Dies natalisa 2018. Jako sam zahvalan našim domaćinima, koji su nam omogućili da dođemo ovdje i vidimo toliko lijepih stvari, u ovom gradu i okolici. Naravno jako cijenimo što smo imali i lijepo vrijeme.“

Predsjednik Algell potom je uručio plaketu i kako je kazao „posebne medalje“ dr. Smiljanu Vidiću, načelniku općine Čapljina, kao i plaketu Ivanu Ragužu, predsjedniku TO „Čapljinka“, kao vid priznanja za uspješno domaćinstvo ovogodišnje manifestacije Dies Natalis. Na koncu svečanog dijela sudionike je kratko pozdravio čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić, kazavši:

Dragi prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo u ovoj prigodi pozdraviti vas u ime općine Čapljina i svoje osobno ime. Nadam se da ste u ovih par dana provedenih u Čapljini, imali prilike obići i vidjeti dio naše kulturno-povijesne i prirodne baštine, bolje nas upoznati i steći nova saznanja o ovim prostorima“, kazao je uz ostalo čapljinski načelnik, te primijetio da osjeća „veliko zadovoljstvo što su bili domaćini i organizatori“.

Sudionike završne svečanosti proslave rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova, zabavljali su bend „Mediteran“ i nakratko čapljinske mažoretkinje. O samoj Gala večeri suvišno je trošiti riječi, jer kad svoj rođendan slave ljubitelji karnevala onda je to prava „fešta“, a razlaz u jutarnjim satima. Ukratko, čapljinski Dies natalis ispunio je očekivanja kako čelnika FECC-a tako i ostalih gostiju, što nam je potvrdio i Josip Silov, hrvatski predstavnik u FECC-cu, inače dopredsjednik Europske asocijacije karnevalskih gradova. Pokrovitelj manifestacije FECC-a u Čapljini bili su Vlada H-N županije i predsjednik Nevenko Herceg.

Sljedeća manifestacija Dies natalis održat će se u gradu Yalova u Turskoj, na obali Mramornog mora.

Tekst i foto: D. Musa

 

Održano Otvoreno prvenstvo Čapljine u lovnom streljaštvu

Živo je već po običaju bilo zadnjeg vikenda u rujnu na strelištu „Bodenici“ iznad Trebižata u čapljinskoj općini, gdje su se u gađanju glinenih golubova nadmetali lovci iz BiH i Hrvatske. Na otvorenom prvenstvu Čapljine i završnom kolu Lige Lovačkog saveza Herceg-Bosne, u gađanju glinenih golubova, nastupilo je devet ekipa i 38 natjecatelja. Najviše uspjeha imali su članovi Lovačke udruge Jadran iz Neuma, kojima su pripala prva mjesta u obje – pojedinačnoj i ekipnoj, konkurenciji, te veliki prijelazni pehar. Valja reći da su Neumljaima sve bliži Čapljinci, koji su u oba natjecanja izborili visoke plasmane.

Otvoreno prvenstvo Čapljine, poredak, ekipno, 1. LU Jadran (Neum) 70, 2. LD Galeb (Čapljina) 69, 3. LU Prepelica (Opuzen) 69… Pojedinačna konkurencija, 1. Alen Franić (LU Jadran – Neum), 2. Vedran Rebac (LD Galeb – Čapljina), 3. Mihovil Mataga (LU Prepelica – Opuzen)…

Otvoreno prvenstvo Čapljine bilo je ujedno i šesto, posljednje, kolo lige Herceg-Bosne u lovnom streljaštvu. Poslije šest kola ukupni plasman je sljedeći, 1. LU Jadran (Neum), 2. LD Mosor (Široki Brijeg), 3. LD Galeb (Čapljina). Pojedinačna konkurencija, konačni poredak, 1. Ivica Bačić,(LU Jadran – Neum), 2. Anđel Dragičević (LD Galeb – Čapljina), 3. Stjepan Grubišić, (HLU Malič – Grude).

Uz šest ekipa iz BiH – LD Galeb (Čapljina), LU Jadran (Neum), HLU Orao (Čitluk), LD Zec (Busovača), LD Mosor (Široki Brijeg), HLU Orao II (Čitluk), te dvije ekipe iz Hrvatske – Lovačka udruga Župa Dubrovačka i Lovačka udruga Prepelica, Opuzen, bilo je ukupno 38 natjecatelja. Medalje i pehare najboljima uručili su Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine LS Herceg Bosne i dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik.

Otvoreno prvenstvo Čapljine održano na strelištu „Bodenici“ u Trebižatu, održano je u sklopu programa obilježavanja Dana općine Čapljina, 4. listopada.

 

Tekst i foto: D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport

Raspisan Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područje općine Čapljina

Povjerenstvo općine Čapljina za dodjelu novčane potpore studentima raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područje općine Čapljina.


1. Pravo sudjelovanja imaju svi redoviti studenti državnih Sveučilišta koji imaju prebivalište na području općine Čapljina počevši od druge godine studija i to:


•- studenti čiji je prosjek ocjena na studiju 4 ili više, odnosno 9 i više,
•- student-dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
•- studenti deficitarnih zanimanja (matematika, fizika, medicina, arhitektonsko urbano inžinjerstvo, stomatologija i farmacija)
•- student bez oba roditelja,
•- studenti iz obitelji s 3 ili više redovitih studenata (svi moraju biti redoviti studentu) i
•- student – tjelesni invalid 90 % i više.

2. Uz prijavu treba priložiti:


a) uvjerenje fakulteta o upisanoj redovnoj godini ili semestru studija;
b) uvjerenje općinske Službe za prava branitelja i socijalnu skrb da je student dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
c) uvjerenje fakulteta o uspjehu studenta na prethodnoj godini – student čiji je prosjek ocjena na studiju 4 i više, odnosno 9 i više,
d) izvadak iz matične knjige umrlih za oba roditelja,
e) kućna lista za studente iz obitelji s tri i više studenata te njihove potvrde fakulteta o redovitom studiranju
f) rješenje Centra za socijalni rad da je student tjelesni invalid 90% i više,
g) ovjerena preslika osobne iskaznice i
h) potvrda o transakcijskom računu banke

3. Prijave s dokumentima slati na adresu:

OPĆINA ČAPLJINA
s naznakom <Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima>,
Trg kralja Tomislava
ili izravno predati u zgradu Općine – Centar za usluge građanima ( šalter sala)

4. Nepravovremen i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.
5. Natječaj ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.


NAPOMENA:
Studenti koji već primaju novčanu potporu od Općine temeljem Odluke o davanju novčane potpore studentima na području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012) dužni su do 12. studenog 2018. godine priložiti u zgradu općine ured broj 23, samo uvjerenje o upisu u narednu godinu studija i uvjerenje o prosjeku ocjena s prethodne godine studija.

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend