banerRC212

Rekonstrukcija vatrogasnog doma u Čapljini - korak u pravom smjeru

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Rekonstrukcija vatrogasnog doma u Čapljini - korak u pravom smjeru

   Vatrogasni domovi u Hercegovini nikada nisu dostigli razinu koju su imali ili još imaju vatrogasni domovi nekad po Bosni, a i danas po Hrvatskoj. Tamo su bili mjesta okupljanja i zabave, mjesta za vjenčana i proslave.., jednom riječju imali su multifunkcionalnu ulogu. U Hrvatskoj posebice u Istri, gdje se vrlo uspješno nose s požarima, i danas su jedan od prioriteta lokalnih zajednica. U kojem smjeru će u Hercegovini kretati stvari vidjet ćemo, tek u Čapljini lokalne vlasti, odlučile su odriješiti kesu i od vatrogasnog doma napraviti reprezentativan objekt. Mate Jurković zapovjednik Profesionalne postrojbe na temu radova i obnove, kaže:

    „Što se tiče građevinskih radova vanjski dio je odrađen - krov, pročelje, kompletna stiropol fasada, pa dvoja garažna vrata, preostaje još dio poslova u unutrašnjosti zgrade. U dogovoru s načelnikom općine, još ćemo urediti dio prostorija. Nadamo se da ćemo do 15. lipnja sve biti gotovo, uključujući i unutrašnje radove, uređenje spavaonice i dnevnog boravka. To je taj neki rok. Kalendarski nam je sezona počela od 1. lipnja, ali računajući na kišovitu zimu i dio proljeća, nadamo se da će nas taj puni dio sezone malo kasniti, pa da će nam se poklopiti završetak obnove i stvarni početak sezone“, konstatira Mate Jurković, te na upit - kako uređenje komentiraju njegove kolege, nastavlja:

    Kad je vatrogastvo u pitanju mislim da smo zadnjih godina napredovali da možemo biti za primjer. Normalno je da nas prate i kolege iz susjednih općina. Iz općina koje nemaju svoga vatrogasnog doma, su zadivljeni da se nešto ovako radi i uređuje u Čapljini. Bez lažne skromnosti, mislim da smo zadnjih godina predvodnici u svemu, pa tako i u vatrogasnom poslu, smatram da smo ga digli na jednu veću razinu.“

   Što se tiče vatrogasne sezone, nakon burne prošle godine, te činjenice da zbog nepostojanja zakona o šumarstvu, nema probijanja vatrogasnih putova, zapovjednik Jurković, kaže:

   „Postojeće putove koje imamo, nastojimo čistiti i održavati, koliko je u našoj mogućnosti. Dalje, bilo koji sastanak na županijskoj ili federalnoj razini o zaštiti od požara, na žalost o pozivaju se svi osim onih koji gase, odnosno oni koji su u tom posla. Preventiva je početak vatrogasnog posla, mi radimo i na preventivi, na žalost kad su ti sastanci nitko od vatrogasaca se ne poziva, pa se donose odluke koje ne odgovaraju ni podneblju u kojem živimo, a ni općenito radu u ovoj oblasti. Stalno se nešto obećava, ali realizacija debelo kaska“, zaključuje zapovjednik Jurković, dodajući da vatrogastvo nije samo zaštita od požara nego od svih prirodnih nepogoda, pa tehničkih i tehnoloških intervencija...

   Uglavnom, širok je spektar poslova koje danas rade vatrogasci, pa otud i potreba za dizanje razine kako u pogledu obuke tako i objekata. Sam pogled na obnovljeni vatrogasni dom u Čapljini, dojam je, ulijeva povjerenje. Umjesto naslona i udžerica kakvim obično raspolažu ovdašnji vatrogasci, obnovljeno zdanje pruža posve novu sliku.

Tekst i foto: D. Musa

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend