banerRC212

Početak nastave obilježen je potragom za udžbenicima

  • Napisao/la Andrea Jakiša
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Početak nastave obilježen je potragom za udžbenicima

Svakog rujna roditelji i učenici pune knjižare nabavljajući knjige i pribor, a prva dva tjedna nastave obično proteknu u nabavi udžbenika.

Posljednjih nekoliko godina pojedine škole objavljuju popise udžbenika u kolovozu kako bi roditelji mogli kupiti knjige na vrijeme.
Koji razredi kupuju najviše knjiga i kakva su iskustva s roditeljima kazala nam je Alena Jelčić vlasnica knjižare Žaring u Čapljini: ''U odnosu na prošlu školsku godinu, nakladnici svi školskih udžbenika su ostali isti. Prvačići su oni koji najviše kupuju knjige iz razloga što polaze u prvi razred, a svaki roditelj svom djetetu želi kupiti nove udžbenike, a pošto se nakladnici udžbenika nisu mijenjali, stariji učenici kupuju samo radne bilježnice. Ovim putem svim đacima, učenicima, studentima, nastavnicima, profesorima, a posebno našim prvašićima želim sretan početak nove školske godine''.
Naravno, tu su i popularne razmjene udžbenika na kojima brojni učenici i njihovi roditelji pokušavaju povoljnije pronaći knjige koje su im potrebne, a razmjena i nasljeđivanje dolaze u obzir samo ako su u pitanju knjige koje “vrijede” za određenu školu i školsku godinu.
Tako se u rujnu, u dvorištu Osnovne škole ''Vladimir Pavlović'' u Čapljini, održala razmjena udžbenika, a za mišljenja o ovoj akciji pitali smo roditelje.
''Ova akcija je odlična i drago mi je što se pojavila u Čapljini već prošle godine. Imam dvoje djece, a knjige su preskupe. U obitelji radi samo muž, plaća nije redovita, tako da mi ova akcija zaista dobro dođe'', istaknula je Lena Grgić.
''U svakom slučaju akcija razmjene knjiga je hvale vrijedna jer imamo dvoje djece, tako da nabavka novih udžbenika je dosta financijski zahtjevna. Ovo je već druga godina da pronalazimo rabljene udžbenike u odličnom stanju po povoljnoj cijeni, a udžbenike od svoje djece prodamo i to je zaista za pohvalu. Cijene su prestrašne, a udžbenici su jako nekvalitetno uvezani'', kazala je Ana Jurković.
Zanimljiva je i činjenica da se u istoj županiji, čak i u istom gradu koriste različite knjige i udžbenici, a primjer toga imamo u Osnovnoj školi ''Vladimira Pavlovića'' u Čapljini i Osnovnoj školi ''Lipanjske zore'' u Višićima učenici koriste različite udžbenike.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 12 Rujan 2017 11:38

5°C

Čapljina

Vedro

Vlažnost: 58%

Vjetar: 8.05 km/h

  • 10 Prosinac 2018 13°C 2°C
  • 11 Prosinac 2018 8°C -2°C

banerRC1vikend