Logo
Ispiši ovu stranicu

Denis Lasić federalni ministar prometa: Poddionica autoceste Zvirovići – Počitelj bit će gotova iduće jeseni, a prometnica Dračevo – Cerovica – Ravno magistralna cesta

Istaknuto Denis Lasić federalni ministar prometa: Poddionica autoceste Zvirovići – Počitelj bit će gotova iduće jeseni, a prometnica Dračevo – Cerovica – Ravno magistralna cesta

    Nedavni posjet izaslanstva Federalne vlade jugu Hercegovine bio je svojevrsno sumiranje stanja prometne infrastrukture na tom području, te razmatranje budućih koraka. Tom priliko Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije, objavio je lijepe vijesti za ovaj dio Bosne i Hercegovine. One se odnose na izvjesne rokove završetka radova na poddionici autoceste na koridoru 5 c, Zvirovići – Počitelj, te perspektivu prometnog povezivanja doline Neretve s magistralom M 17.3, Stolac – Neum. Govoreći o radovima na koridoru 5 c kroz Hercegovinu ministar Lasić je rekao:

   „Poddionica Zvirovići – Počitelj trebali bi se završiti u potpunosti, do jeseni iduće godine. Samim tim stavila bi se u funkciju već izgrađena dionica Buna -Počitelj, tako da bi imali kompletiran spoj od Bijače do lokaliteta Stanojevići. To bi bi trenutni spoj preko Bune i Hodbine na autocestu. Uskoro bi se trebala okončati procedura oko dodjele radova za tunel Kvanj koja se previše otegla, a u tijeku je i procedura za poddionicu Mostar jug – tunel Kvanj. Od same dodjele izvođaču za neke dvije i polo godine trebali bi imati petlju kod zračne luke u Mostaru. A na tu petlju bi trebala biti naslonjena i južna obilaznica koja će se sigurno završiti”, kazao je ministar Lasić, te na upit u kojoj fazi je za Hercegovce nakon mosta kod Počitelja najvažniji objekt tunel Prenj, dodao:

   „Krajem ove ili početkom iduće godine raspisati će se procedura za odabir izvođača odnosno nadzor nad radovima, kako za tunel Prenj, tako i za Mostar Sjever – Mostar Jug. Mi i dalje ostajemo pri našem stavu da završetkom tunela Prenj će u potpunosti biti završen koridor, a to je 2028. godine”.

   -Jedno od područja juga Hercegovine koje od ukidanja uskotračne pruge 1976. godine, ostaje u izolaciji je područje općine Ravno, površinski najveće na jugu Hercegovine, ima li planova za promjenu tog statusa?

   -Možda toliko nije eksponirano, ali dosta smo mi učinili za općinu Ravno i da ona ne bude na repu događaja što se tiče cestovne infrastrukture. Sada prometnica iz doline Neretve ide u prekategorizaciju koju preko Hutova želimo spojiti na prometnicu Stolac – Neum, tako da općina Ravno sigurno ima perspektivu što se toga tiče. Nema bojazni da će to biti i učinjeno. Čak smo na sastanku s premijerom Novalićem, dotakli temu da tu cestu trebamo prekategorizirati u magistralnu.”, kazao je ministar Lasić.

   Buduća petlja na koridoru 5 c na Bivoljem Brdu, trebala bi biti čvorište za bolje prometno povezivanje ne samo visoravni Dubrava kao cjeline, nego i cijelog juga Hercegovine uključujući i dolinu Neretve. Za prevladavanje svojevrsne izolacije koju će tom području, donijeti prelazak prometa na autocestu, te magistralu M 17.3 Stolac – Neum, uz prekategorizaciju potrebno je potrebno je buduću magistralu učiniti magistralom i prometno povezati s budućim čvorištem Cerovica na visoravni Hrasna. Za to postoje dvije solucije – serpentinama iznad Svitave ili starom nešto do Cerovice, a onda dalje prema Neumu, odnosno Hutovu i Ravnom.

Tekst i foto: D. Musa

 

Putovi1-Ministar_Denis_Lasic_na_Stolovima_dijelu_magistrale_M_17.3.JPG Putovi2-Autocesta_u_Stanojevicima_na_cekanju.JPG Putovi4-Dio_magistrale_Stolac_-_neum_u_izgradnji.JPG

Putovi5-Lijepo_ali_vozila_ce_još_pricekati.jpg Putovi6-Dio_magistrale_M_17.3_od_Hutova_do_Neuma.JPG

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 08 Rujan 2021 09:46
Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!